Ehehehe..lama tidak mengeluarkan sebarang entrykan..apalah ibu rara ni..banyak idea mau menulis tapi kekangan masa tu..tapi masa tidur ada kan??????so masa bukan alasan okay!ya ibu mengaku agak kureng dalam time management ini..kenapa time management penting sebab inilah akibatnya kalau time management tidak betul..termiss update blog...ngeeeee..:)))
okey mo cer satu benda..actually ni resepi...ekeleh..ni pun mo keluar blog kah?ha ni resepi besa2 ja pun..jeng..jeng..jeng..sambal tomato!hahahaha..poyokah saya???
saya suka makan samba tomato ni sejak diperkenalkan dengan my housemate masa kerja di hospital ranau..Pn.Jitah Ginsip.Sahabat saya ini adalah seorang pemakan sayur yang tegar..biar tiada ikan jangan teda sayur..bagus kan!dia buat sambal tomato punya sedap dan pedas!sejak itu..sambal tomato jd my favourite dishes..ha suda tau kan sejarahnya..hihihi
Bahan2..
1.Tomato-potong dadu
2.Bawang merah-hiris
3.Belacan-suka hati
4.Cili Padi-suka hati
5.Limau kasturi-option
6.Garam-secukup rasa
ni gambar yang sudah siap...
Okeh yang kedua..abah rara suka makan..tp ibu xboleh makan sebab allergic..hmmmmmm....i am allergic to the best seafood ever.udang ketam sotong..perfect!hehehe
actually ibu belajar macam2 bersi buat cucur..tapi yang ini adalah resepi kedai..ibu ada belajar dari nenek n opah rara, cuma kali ni ibu cuba yang lain pla..not bad..memang macam yang selalu kena jual di gerai tu..hehe
Bahan-bahan
1.Udang-sekg
2.Tepung gandum-setengah kg
3.sepaket Yis
4.Bawang merah & Bilis -diblender
5.Daun Bawang
6.Taugeh
7.Air
8.Garam-secukup rasa
9.Serbuk kunyit
Cara-caranya-bersihkan udang,masukkan tepung gandum,yis dan air sedikit demi sedikit gaul tepung dan yis hingga sebati.masukkan bahan kisar,garam,secubit serbuk kunyit,last masukkan udang dan sayur-sayuran.Goreng dan hidangkan.
Jemput-jemput..hidang dengan teh panas diwaktu petang..hihi..cicahnya??sos cili maggi ja...hihihi
No comments:
Post a Comment